Obama betovert Nederlandse politici in Denver

Nederlandse politici die de Democratische Conventie in Denver bijwoonden komen superlatieven tekort om de toespraak te beschrijven waarmee Barack Obama zijn kandidatuur voor het presidentschap aanvaardde. D66-leider Alexander Pechtold zag een 'presidentiële speech', PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen noemde de toespraak 'indrukwekkend, betoverend en overtuigend', en VVD-Kamerlid Hans van Baalen sprak zelfs van 'een van de beste politieke speeches ooit'.

Pechtold zag in Denver 'een toekomstig president' spreken. "Hij had een duidelijke en ambitieuze agenda. Vooral op het punt van onderwijs, zorg en energie was hij heel overtuigend," vond de D66-voorman. Obama beloofde onder meer dat Amerika over tien jaar geen olie uit het Midden-Oosten nodig heeft. "Dat echode Kennedy, die zei dat hij binnen tien jaar iemand op de maan zou zetten."

Ook Hans van Baalen, verklaard aanhanger van Obama's Republikeinse tegenkandidaat John McCain, was geraakt door het verhaal van Obama. "Het is nu duidelijk dat een zwarte man president van Amerika kan worden. Het glazen plafond is doorbroken." Van Baalen was lyrisch over het charisma van Obama. "Niet zozeer wat hij zei, maar hoe hij het zei maakte diepe indruk op me."

PvdA-voorzitter Ploumen was blij met wat Obama zei over het Amerikaanse buitenlandbeleid. "Obama gaf handen en voeten aan de verandering die de VS volgens hem nodig heeft. En daar hoort samenwerking met de rest van de wereld bij."

Pechtold keek met jaloezie naar het podium. "Vroeger keek ik altijd wat kritisch naar de Amerikaanse manier van campagne voeren, maar dat is wel veranderd. Natuurlijk, er wordt nog steeds veel met modder gegooid en het gaat meer om de persoon dan om de inhoud, maar dit heeft ook zijn voordelen. Het persoonlijk maken van de campagne maakt abstracte zaken ook meer tastbaar." Nederland kan nog een hoop leren van de manier waarop in Amerika campagne wordt gevoerd, vindt Pechtold. "Hoe mensen in Amerika in het openbaar kunnen praten, dat zie je in Nederland niet."

Op de dag af 45 jaar geleden hield Martin Luther King zijn legendarische 'I have a dream'-toespraak. Pechtold: "Ja, natuurlijk wordt die vergelijking snel gemaakt. Net als Martin Luther King geeft Obama een boodschap van hoop, maar dit is een nieuwe eeuw met nieuwe uitdagingen en die vraagt om nieuwe oplossingen."