Getuige Enschedese ontuchtzaak trekt beschuldiging in

De dochter van de voor ontucht veroordeelde Hennie Knobbe komt terug op de beschuldigingen over haar vader die ze negen jaar geleden deed. Ze doet dat vanavond in het KRO programma Reporter, dat aandacht aan de zogenoemde Enschedese ontuchtzaak schenkt.

De dochter, de inmiddels 20-jarige Deborah, zegt in het programma: "Het is niet gebeurd, dat weet ik heel zeker." Ook zegt ze dat ze het idee heeft dat ze toentertijd tot de beschuldigingen kwam "misschien omdat de politie zoveel druk op ons zette". "Ik denk nu dat onder druk van de politie, van de verhoren, gewoon de woorden ons in de mond zijn gelegd."

De Enschedese zaak speelde in 1999. Vader Hennie en zijn vrouw werden beschuldigd van ontucht met tientallen buurtkinderen en hun twee dochtertjes (toen 11 en 13).

De Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS) adviseerde het Openbaar Ministerie (OM) deze zaak opnieuw onder de loep te nemen. De CEAS onderzoekt afgeronde strafzaken om te kijken of daar geen fouten in zijn gemaakt die tot onterechte straffen van rechters hebben geleid.

Er was van begin af aan kritiek op de veroordeling van de vader. Zo was er geen technisch bewijs, zoals sporen. Daarnaast voldeden niet alle verhoren aan de gestelde eisen, stelde de CEAS inmiddels ook vast.  Ook in 2005 berichtte FOK! al over de omstreden verhoormethoden in de Enschedese ontuchtzaak.  Vader Hennie Knobbe heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

Reporter is vanavond om 22.45 uur te zien op Nederland 2.