Arrestatieteams proberen stroomstootwapen uit

De arrestatieteams van de Nederlandse politie houden eind dit jaar, begin volgend jaar een proef met stroomstootwapens, ook wel bekend onder de merknaam Taser.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigd naar aanleiding van berichtgeving hierover van RTV Rijnmond.

Het wapen is niet onomstreden. Zo was er kritiek van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. "Daarom is er uitvoerig onderzoek gedaan en wordt nu eerst een proef gehouden", zegt woordvoerder Jelle Egas van de Raad van Hoofdcommissarissen. Volgens hem levert een 'schot' met het stroomstootwapen minder letsel op dan van een beanbag die nu gebruikt wordt of dan van een hondenbeet. Een beanbag is een zakje met korreltjes zo groot als bonen die afgeschoten kan worden.

"Je wilt iemand uitschakelen op een manier waarbij je zo min mogelijk letsel toebrengt. Zowel bij de verdachte als bij omstanders en de leden van het arrestatieteam." Wanneer een verdachte wordt beschoten met het stroomstootwapen raken de spieren tijdelijk verlamd waardoor de verdachte omvalt en gearresteerd kan worden.

De proef met het wapen zal een jaar duren. Daarna wordt bekeken of de Taser tot de definitieve wapenuitrusting van de arrestatieteams gaat behoren. Alle zeven de arrestatieteams, zes van de politie en een van de Koninklijke Marechaussee, doen mee aan de proef.