Kunstenaars 'ontvluchten' gevangenis Hoorn

Zeven kunstenaars die zich vrijwillig hadden laten opsluiten in de Krententuin, de voormalig gevangenis op het Oostereiland in Hoorn, zijn 'gevlucht' vanwege 'de erbarmelijke omstandigheden'.  Het zevental maakte deel uit van een groep van dertien kunstenaars die in het kader van het project 13isolations zich had laten opsluiten om in alle eenzaamheid inspiratie op te doen voor kunstwerken.

De kunstenaars gingen er begin deze maand in en zouden er op 30 augustus weer uit komen. Maar de zeven gevluchte kunstenmakers zeggen dat er een gebrek is aan bedden, meubilair, douches, werkmateriaal, stromend water en maaltijden. De weglopers, waaronder kunstenaars uit de VS, Oekraïne en Japan, verblijven voorlopig in een hotel.

De bedenker en initiatiefnemer van het project, Antony Murrell, zegt  dat de kunstenaars zich als ''prima donna's'' opstellen. ''Het is een gevangenis en geen Hilton'', stelt de in Amsterdam wonende Amerikaan. Hij erkent wel dat bepaalde dingen niet helemaal volgens planning verlopen. Zo is er gesteggel over een vergunning van de brandweer.

Kunstenaar Hank Botwinik zit nog wel in het gevang. ''Het zijn baby's'', zo oordeelt hij over zijn gevluchte collega's. ''Niemand is hier bevroren, nat geworden of mishandeld. Het is een uitdaging hier te werken.''

De Krententuin op het Oostereiland fungeerde vanaf 1829 tot medio 2003 als gevangenis.  De laatste decennia zaten er kort gestraften en gedetineerden die in de laatste fase van hun gevangenisstraf zaten.