Collecteren met pinautomaat loont

Collectanten doen er goed aan om met de collectebus én een pinapparaat langs de deuren te gaan. Uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, KPN en het Reumafonds onder 4600 huishoudens, blijkt dat de gift bijna 2,5 keer zo hoog is, dan wanneer er alleen met een bus wordt gecollecteerd.

Voor het onderzoek zijn drie goepen collectanten op pad gestuurd. Een groep met alleen een collectebus, een groep met alleen een pinapparaat en een groep met beide. De meeste mensen (68 procent) gaven geld aan de collectant die alleen een bus bij zich had, maar het meeste geld werd gegeven aan de collectant die twee opties van doneren gaf; gemiddeld 1,81 euro tegen 4,34 euro. Slechts negen procent van de huishoudens wilde een gift doen als hen alleen het pinapparaat als optie werd geboden. De gemiddelde gift bedroeg in dat geval 3,17 euro.

CCV, specialist in elektronische betaalsystemen, verklaart de hogere giften bij pinnen doordat deze aftrekbaar zijn van de belasting. Daarnaast biedt het collecteren met een pinapparaat ook voordelen voor de collectant, want deze hoeft niet meer met contant geld over straat.