Vijf maal meer boetes digitale flitspaal

Uit cijfers van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) blijkt dat door de komst van de digitale flitspaal vijf keer zoveel hardrijders worden geflitst als voorheen. Tot nu toe zijn er 62 digitale flitspalen geplaatst, die in de eerste drie maanden van dit jaar ruim 107.000 snelheidsovertreders flitsten. De 938 analoge flitspalen registreeden ruim 342.000 hardrijders in diezelfde periode.

Volgens het BVOM worden de analoge palen niet vervangen door digitale exemplaren om meer overtreders te bekeuren, maar gebeurt dat simpelweg omdat de hele maatschappij digitaliseert. Woordvoerder Jos Steehouder zegt dat het wel duidelijk is dat de nieuwe palen meer overtreders registreren, omdat de palen 24 uur per dag aanstaan, in tegenstelling tot de oude palen die regelmatig buiten werking zijn, omdat bijvoorbeeld het fotorolletje vol is. "We willen een efficiënt en betrouwbaarder systeem maken. De digitale palen zijn veel beter bestand tegen vandalisme en bespaart de politie ook een hoop werk."

Hoogleraar verkeerspsychologie Talib Rothengatter vindt het een slechte zaak dat de palen 24 uur per dag werken. De insteek is volgens hem fout. "Het gaat er niet om meer boetes uit te schrijven, maar om de verkeersveiligheid te bevorderen. Als het aantal boetes met dit systeem vervijfvoudigt is dat onacceptabel."

Met dank aan DJMO voor de submit