Komkommertijd in Oost-Europa

Hoewel zo'n beetje alle voedselprijzen wereldwijd stijgen, is er één product dat al tijden deplorabel weinig meer opbrengt. De komkommer is in de afgelopen maanden dusdanig in waarde gezakt, dat boeren vaak niet meer rond kunnen komen.

De prijs die de boeren ontvangen ligt momenteel op 10 cent voor komkommers van 35 centimeter, 12 cent voor 40 centimeter, en één schamele cent meer voor 50 cm of langer. Er is geen land in Europa meer waar geen continue aanvoer komkommers blijft komen, waardoor de prijs dramatisch is gezakt, en voorlopig blijft zakken.

Dat komt voornamelijk doordat Oost-Europese boeren wél rond kunnen komen van deze prijs, en massaal komkommers beginnen te telen. De West-Europese telers zitten ondertussen al maanden met de handen in het haar (en de komkommers).

De komkommertelers hadden naast de lage prijzen en de sterke concurrentiepositieverslechtering dit jaar ook al volop last van het slechte weer: het was veel te nat voor komkommers, de groene groenteknotsen willen niet goed groeien in een vochtige omgeving, en rotten weg voor ze uitgroeien tot volwaardige groenten.

Daar komt nu in ieder geval tijdelijk verandering in, met in de weersvoorspelling continentale temperaturen boven de 25 graden en veel zon. Er is wel weer regen voorspeld, maar minder hevig dan we de afgelopen maand hebben mogen meemaken.