Deskundigen waarschuwen voor fout in internet

Computerhackers hebben een "cruciale fout" in de structuur van het internet ontdekt. Daarmee kunnen ze internetverkeer in handen nemen. Daarvoor waarschuwen internetdeskundigen, meldden Britse en Amerikaanse media donderdag.

De fout zit in het Domain Name System (DNS), het netwerk dat computers via het internet met elkaar in verbinding brengt. De hackers zijn in staat om een computergebruiker zonder het te weten naar een andere site te leiden. Zo kan bijvoorbeeld iemand die wil internetbankieren terechtkomen op een site van criminelen, die erg lijkt op de site van de bank. Daarmee kunnen de hackers in bezit komen van bankcodes, wat ze in staat stelt bankrekeningen leeg te plunderen.

Ook kunnen de hackers ervoor zorgen dat de computer virussen downloadt, zonder dat de eigenaar het doorheeft. "We zitten diep in de problemen", zei een van de deskundigen. "Deze aanval is erg goed. Dit is ernstig."

De experts kwamen de fout ongeveer een half jaar geleden op het spoor. Twee weken geleden werd een zogeheten patch vrijgegeven, een programma waarmee computerbezitters hun computer kunnen beschermen tegen de fout.