Oliebaron gaat voor windenergie

De in Amerika bekende oliebaron T. Boone Pickens heeft zich bekeerd tot windenergie. Dit meldde de New York Times gisteren. De Texaanse olieman, die nauwe banden onderhoudt met president Bush, wil Amerika afhelpen van zijn olieverslaving. Pickens is de 117e rijkste Amerikaan met een geschat vermogen van 3 miljard dollar.

Sinds 8 juli voert Pickens een uitgebreid media-offensief met tv-spotjes en advertenties in de gedrukte media. Daarin stelt hij Amerika's enorme afhankelijkheid van olie aan de kaak. De VS importeert inmiddels 70 procent van zijn oliebehoefte, en zal dit jaar met de huidige olieprijs 700 miljard dollar overmaken aan buitenlandse leveranciers. Dat is het viervoudige van de jaarlijkse kosten van de oorlog in Irak, aldus Pickens.

In regio's met harde stabiele winden, zoals in Texas, moet flink geïnvesteerd worden in windparken voor opwekking van elektriciteit. Pickens wil met zijn investeringsfonds Mesa Power een groot windpark van 8 miljard dollar in Texas realiseren. Wanneer bedrijven en huishoudens meer windenergie afnemen, kan de huidige Amerikaanse gasvoorraad worden ingezet voor de vervoerssector, meent Pickens. Daarmee kan Amerika op termijn 40 procent besparen op de olie-import uit het Midden-Oosten.

Met dank aan pberends voor de herschreven submit.