Brabantse 'loverboy' krijgt vier jaar met tbs

De 21-jarige Clay B. uit Etten-Leur is tot vier jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld. Dat heeft de rechtbank Breda dinsdag bekendgemaakt. B. heeft tussen februari 2006 en juli vorig jaar met veertien meisjes ontucht gepleegd en een aantal van hen ook verkracht. Vaak gebeurde dat onbeschermd. Eén vrouw werd door hem mishandeld.

B. paste loverboy-achtige praktijken toe. Hij leerde de meisjes kennen via msn en vriendinnen en nodigde ze bij hem thuis uit. Daar deed hij aanvankelijk heel vriendelijk, maar werd later agressief. Met intimidatie en geweld zette hij zijn slachtoffers onder druk, wat leidde tot acht gevallen van verkrachting. Ook bedreigde hij de meisjes, zodat ze hun familie niet durfden te vertellen wat er was gebeurd en bij B. terug bleven komen. De meeste van hen waren tussen de 13 en 16 jaar oud.

De man werd vorig jaar juli opgepakt nadat een aantal meisjes toch aangifte deed. Daarop kwamen ook andere meisjes met hun verhaal naar buiten. Na zijn aanhouding is B. onderzocht in het Pieter Baan Centrum, waar een 'zwakbegaafde intelligentie' en een gedragsstoornis bij hem werden vastgesteld. De kans op herhaling achtten de onderzoekers groot.

De rechter legde de tbs-maatregel op vanwege de ernst van de misdaden, B.'s verstandelijke vermogens en zijn gedragsstoornis. Enkele slachtoffers krijgen een schadevergoeding. Tegen B. was zes jaar cel met tbs geëist.