Bende verkocht bedorven kaas als nieuw

Een Italiaanse bende heeft jarenlang bedorven kaas bewerkt en verkocht als nieuw aan diverse supermarkten in Duitsland en Italië. Naar schatting heeft de bende de afgelopen twee jaar 11.000 ton bedorven kaas bewerkt in fabrieken in Noord-Italië en een fabriek in Duitsland.

Twee jaar geleden kwam de Italiaanse politie de bende op het spoor toen zij een vrachtwagen met een 'vreemd luchtje' aanhielden. De vrachtwagen vervoerde op dat moment de bedorven kaas naar een fabriek in de Italiaanse stad Vicolungo om het daar te laten bewerken tot 'verse kaas'. Het omvangrijke schandaal werd later door het afluisteren van telefoongesprekken ontdekt door de politie.

Autoriteiten hebben tijdens het onderzoek onder meer kaas uit 1980 in de koelcel aangetroffen, ook vonden zij muizenkeutels, wormen en plastic in de kaasresten. De criminele bende heeft naar schatting tientallen miljoenen euro's winst gemaakt door de lage bewerkingskosten van de beschimmelde kaas. Zo bewerkten zij onder andere gorgonzola en mozarella.

De Italiaanse krant La Republica meldde afgelopen vrijdag dat een 46-jarige Siciliaan als hoofdverdachte wordt gezien. De arbeiders in de fabrieken waar de kaas werd verwerkt waren op de hoogte van de criminele praktijken, maar niemand heeft iets ondernomen. Ook de lokale gezondheidsautoriteiten waren bij de zwendel betrokken. Zij lieten weten wanneer er controles werden uitgevoerd en zo knepen zij ook regelmatig een oogje dicht.