Nieuwe vliegdekschepen voor Royal Navy

In het Verenigd Koninkrijk zijn er gigantische contracten afgesloten voor het bouwen van twee nieuwe vliegdekschepen voor de Royal Navy, de militaire vloot van het Verenigd Koninkrijk. Het ministerie van Defensie trekt 3,2 miljard pond (omgerekend is dat meer dan 4 miljard euro) uit voor de HMS Queen Elizabeth en de HMS Prince of Wales.

De nieuwe vliegdekschepen worden de grootste 'carriers' ooit voor het Verenigd Koninkrijk. De enorme omvang is het gevolg van de beslissing om met de aanwezige vliegtuigen veel vuurkracht te willen leveren; elk vliegdekschip heeft plaats voor 40 vliegtuigen. Mede hierdoor zijn de vliegdekschepen drie keer zo groot dan de schepen die ze gaan vervangen, de HMS Ark Royal en de HMS Illoustrious.

De bouw van de vliegdekschepen met een vliegdek van drie voetbalvelden (280 meter) zal op drie scheepswerven in Engeland gaan plaatsvinden. Met de bouw van de twee carriers zijn naar verwachting 10.000 banen, verdeeld over het Verenigd Koninkrijk, zekergesteld. De HMS Queen Elizabeth wordt in 2014 in gebruik genomen en de HMS Prince of Wales in 2016. Bij de ingebruikname zullen de carriers nog niet de Joint Strike Fighters (JSF) aan boord nemen, omdat de JSF dan nog niet klaar is.

De minister van Defensie Des Browne zei tijdens de contractondertekeningen dat het 'een historische dag was voor iedereen binnen Defensie'. "De twee vliegdekschepen geven onze troepen de komende decennia eersteklas mogelijkheden om hun taken uit te voeren. Ze zullen vredesmissies en interventiemachten ondersteunen, net als onze eigen strategische belangen."

 

Kijk hier naar de berichtgeving van de BBC.
Een computeranimatie van de nieuwe vliegdekschepen is hier te zien.