Politie straks in vliegende auto

Het lijkt een fantasiefilm, maar als we Bert Miltenburg, directeur politie bij het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) mogen geloven, rijdt de politie over een paar jaar in vliegende auto's rond.

Wanneer deze vliegende auto er komt, zou het mogelijk zijn dat de politie tijdens een achtervolging opstijgt en de achtervolging in de lucht voortzet. Miltenburg waarschuwt: "De politie moet nu al bedenken wat al dat stijgen en landen betekent voor het verkeersbeeld. Hoe gaan we daar straks mee om?" Om hier een goede inschatting over te kunnen maken, heeft de politie zich onlangs bij laten praten door technici, wetenschappers en verkeersdeskundigen.

De politie heeft al interesse getoond op de Pal-v. Dit voertuig is een kruising tussen een driewielige motorfiets en een gyrokopter, de voorloper van de helikopter. De Pal-v zou zowel op de grond als in de lucht snelheden van tweehonderd kilometer per uur kunnen bereiken. Aan dit voertuig zitten volgens Miltenburg verschillende voordelen: "Politiemensen kunnen zich sneller verplaatsen, je kunt files vermijden en het is een alternatief voor het inroepen van de politiehelikopter."

De regelgeving omtrent verkeer en vervoer hoeft volgens de makers niet aangepast te worden door de komst van dit voertuig. De bestuurder moet alleen een rijbewijs en vliegbrevet hebben. Bedenker John Bakker meent de eerste vliegende auto over twee jaar klaar te kunnen hebben. Om het prototype te maken is er ongeveer zes miljoen euro nodig, waarvan er nu al 4,5 miljoen euro beschikbaar is. Dit geld komt van investeerders en een overheidslening. "In 2012 moet het eerste marktexemplaar klaar zijn," aldus Bakker.

De maker zegt ook eerst aan veiligheidsdiensten te willen leveren, alvorens zakenlieden en particulieren aan de beurt zijn. "Het is slecht voor het veiligheidsimago als er in het begin berichten komen over dronken bestuurders of mensen die indruk willen maken op hun vriendinnetje." De KLPD weet echter nog niet of ze iets zien in de vliegende auto. "Er zitten wat haken en ogen aan. Zo mag je nu niet boven de bebouwde kom vliegen," aldus Miltenburg.

Als de vliegende auto er toch komt zal deze in het begin ongeveer 100.000 tot 200.000 euro gaan kosten. De maker verwacht dat deze prijs later zal dalen naar 30.000 of 35.000 euro. Dat is ongeveer de prijs van een auto uit de middenklasse.

Plaatjes van de vliegende auto zijn hier te vinden.