Helft gezinnen Schiphol spijbelt het vliegtuig in

De helft van tachtig gecontroleerde gezinnen op Schiphol heeft de kinderen zonder toestemming van school meegenomen op vakantie. De ouders van de 140 kinderen hebben bijna allemaal, 97 procent, wel toestemming gevraagd, maar slechts de helft kreeg daadwerkelijk de goedkeuring van school. Dat meldt de gemeente Amsterdam dat de controle samen met de gemeente Haarlemmermeer uitvoerde.

De tien leerplichtambtenaren van de twee gemeentes deelden tijdens de publieksvriendelijke actie geen boetes uit. Het doel was vooral om ouders ervan bewust te maken dat ze in overtreding zijn wanneer ze geen toestemming hebben om een kind eerder aan de zomervakantie te laten beginnen.

Precies de helft van de gezinnen gaf aan eerder te vertrekken vanwege de lagere prijs van de vliegtickets vóór het hoogseizoen. Twintig van hen zeiden om die reden ook toestemming te hebben gekregen voor een vervroegd vertrek. Dat is opvallend, omdat in de Leerplichtwet alleen een 'zwaarwegende omstandigheid' staat als geldige reden.

Twintig andere gezinnen zeiden eerder weg te willen wegens een bruiloft en de overigen hadden andere redenen zoals ziekte van een familielid, werk of omdat er niets meer te doen was op school. Branchevereniging Ingrado van leerplichtambtenaren concludeert dan ook dat niet alleen de ouders, maar ook de scholen beter voorgelicht moeten worden.