EK: 'Voetbalfeestjes' voor Turken in steden

Turkse voetbalfans hoeven vanavond niet thuis te blijven om de voetbalwedstrijd Turkije-Duitsland te bekijken. In verscheidene steden komen buiten grote tv-schermen te staan waarop de match te zien is.

In Amsterdam-West kunnen voetballiefhebbers terecht op het Surinameplein. Het stadsdeel De Baarsjes sluit het drukke verkeerspunt af en zet er een televisiescherm van 18 vierkante meter neer, aldus een woordvoerder. Het plein ligt vlakbij het Mercatorplein, waar Turkse fans de afgelopen weken na elke overwinning van hun team uitbundig feestvierden.

Turkse Nederlanders in Eindhoven kunnen de wedstrijd bekijken op het parkeerterrein van winkelcentrum XXL Woensel. Ook daar komt een groot scherm te staan. De gemeente verwacht dat er vier- tot vijfduizend personen naartoe komen. De Turkse gemeenschap zorgt zelf voor voldoende toezichthouders.

De Tilburgse ondernemersvereniging Totil plaatst bij het Willem II stadion wederom een groot scherm. Bijna tweeduizend mensen zagen daar al het gewonnen kwartfinaleduel van Turkijke. Organisator Ali Yenice verwacht woensdagavond het dubbele aantal. Ook burgemeester Ruud Vreeman heeft gezegd te komen kijken. De politie, beveiligingsmedewerkers van de stadioncateraar en vrijwilligers houden een oogje in het zeil.

Toeterrestrictie
Turken in België mogen niet te lang toeterend door de stad rijden, mocht hun nationale team vanavond winnen. Dat melden verschillende Belgische kranten.

In een aantal Vlaamse steden heeft het gemeentebestuur samen met de Turkse gemeenschap afgesproken om om middernacht of uiterlijk 1.00 uur 's nachts met claxonneren te stoppen. De politie zal ook strenger opletten als colonnes auto's verkeersovertredingen begaan.

Voor meer EK-nieuws kijk je natuurlijk op de Euro 2008-site!