Iedere man plast eigen toonhoogte

De Rotterdamse natuurkundige Tim Idzenga heeft ontdekt dat iedere man op een eigen, unieke toonhoogte plast. Door deze wetenschap is pijnlijk onderzoek in de toekomst overbodig.

Idzenga ontdekte dat mannen die een prostaatvergroting hebben, last hebben van een vernauwde urineleider. De urinestraat in de plasbuis van deze mannen maakt daardoor een iets lager geluid dan die van gezonde mannen.

De bevindingen van Idzenga zijn goed nieuws voor mannen met plasklachten die naar het ziekenhuis moeten. Een simpele methode, ontwikkeld door Idzenga, maakt het pijnlijke onderzoek met een katheter in de plasbuis en blaas overbodig. De nieuwe behandeling bestaat uit het aanbrengen van een geluidsmicrofoontje op de huid, tussen de balzak en de anus.

"Het apparaatje registreert tijdens het plassen het geluid dat de stroomafwaartse urinestraal maakt," stelt de natuurkundige in een magazine van het Erasmus MC."Ik zocht naar iets dat de vernauwing van de plasbuis verraadt. Toen ik zo'n parameter (het lagere plasgeluid, red.) vond, beleefde ik mijn Eureka-moment,'' aldus Idzenga

Het onderzoek startte met een bouwwerk van kunststof buizen waarmee Idzenga de menselijke urinewegen na wilde bootsen. De werking van de constructie werd vergeleken met die van de plasbuis van het mannelijk varken, omdat de anatomie van een mannelijk varken lijkt op die van een man.
 
Idzenga vroeg vervolgens aan zestien gezonde mannelijke collega's om te plassen vanuit een slip waarin een geluidsmicrofoon zat. Hieruit bleek dat er slechts één plasje nodig is om de werking van de urinebuis te diagnosticeren, waardoor het pijnlijke katheteronderzoek niet meer nodig is om een vernauwing in de plasbuis te ontdekken.