'IAEA krijgt inzage in nucleaire stukken N-Korea'

De documenten over het Noord-Koreaanse atoomprogramma die de Verenigde Staten in bezit hebben, zullen als het aan de VS ligt via China toegankelijk worden gemaakt voor het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Dat hebben diplomaten het persbureau AP meegedeeld. Noord-Korea moet nog wel toestemming verlenen.

De Amerikanen hopen met de eerder deze maand door Noord-Korea overhandigde documenten te kunnen vaststellen of Pyongyang de waarheid heeft verteld over hetgeen is uitgespookt in het nucleaire onderzoeksinstituut in Yongbyon. Maar dan moeten de 18.822 in het Koreaans gestelde stukken eerst verder worden vertaald en bestudeerd. Het zal enige tijd duren voordat uitsluitsel kan worden gegeven.

Hulp van experts van het IAEA is welkom, lijkt het nu. Wat in Washington waarschijnlijk ook een rol speelt is de hoop dat het VN-agentschap op deze manier toenadering kan zoeken tot Noord-Korea, dat uiterst wantrouwend staat tegenover het IAEA. Het communistische land heeft IAEA-inspecteurs eerder de deur gewezen en zich uit het Nonproliferatieverdrag (NPT) teruggetrokken. China geldt als de trouwste bondgenoot van Noord-Korea.