Van Agt twijfelde aan geestesgesteldheid Juliana

Toenmalig premier Dries van Agt twijfelde in 1980 aan de geestelijke gesteldheid van koningin Juliana. Dat staat te lezen in de biografie over de oud-premier Van Agt, Tour de force, die maandag verschijnt. Het boek is geschreven door Peter Bootsma, Johan van Merriënboer en Peter van Griensven en verschijnt bij uitgeverij Boom.

In het voorwoord van het boek wordt een uitspraak van Van Agt geciteerd over koningin Juliana. 'Ik vroeg me ook wel af of Juliana die beslissing over de troonsafstand nog wel geheel zelfstandig kon nemen'. Later zou Van Agt bij het teruglezen van dat citaat betwijfelen of hij dat zo gezegd zou hebben. Van Agt maakte overigens geen bezwaar tegen het opnemen van de zin in het voorwoord van het boek.

In het boek staat te lezen dat Juliana ter gelegenheid van de troonswisseling op 30 april 1980, aan bepaalde gevangenen gratie wilde verlenen. Het kabinet was daar tegen. Toen Van Agt echter in het buitenland was probeerde Juliana het nogmaals door te drukken bij vice-premier Hans Wiegel. Toen Wiegel ook weigerde, stelde Juliana voor om alle gedetineerden in plaats van de gratieverlening dan maar een slagroomtaart te sturen. Wiegel reageerde daarop met te zeggen dat dat een uitstekend idee was. "En dan spuiten we met slagroom op elk van die taarten: 'Nog vele jaren!'". Daarmee was het idee van de baan.

Maandag overhandigt premier Jan Peter Balkenende op het Catshuis in Den Haag het eerste exemplaar van het boek aan oud-premier Dries van Agt.