Advocaat stelt vraagtekens bij inzet 'lokagentes'

De advocaat van de 47-jarige R.T. uit Zwolle wil meer duidelijkheid over het inzetten van 'lokagentes' die zijn cliënt onlangs hebben opgepakt. T. werd op 31 januari in Zwolle gepakt nadat hij volgens justitie een poging had gedaan een agente te verkrachten.

Raadsman Roel van Faassen vroeg zich vandaag tijdens de zitting in de rechtbank in Zwolle af in hoeverre er sprake was van uitlokking. De zaak is voor nader onderzoek tot 5 augustus aangehouden.

De politie meldde na de aanhouding dat in de vier maanden ervoor twintig jonge vrouwen aangifte hebben gedaan van aanrandingen of pogingen daartoe in de stad. De vrouwen werden achtervolgd en belaagd door een man op een fiets. De politie zette vervolgens fietsende lokagentes in. Volgens de officier van justitie bleek in het onderzoek dat de verdachte 'opvallend gedrag' vertoonde en dat de agentes zich daarna bewust op hem gingen richten.

Ondanks de beveiliging werd de agente toch aangerand, aldus justitie. Zij heeft ook aangifte gedaan. Justitie onderzoekt nog hoeveel van de twintig aangiftes in verband te brengen zijn met de verdachte.