Beving China eist duizenden levens

Duizenden mensen hebben het leven verloren als gevolg van de aardbeving die vandaag de Chinese provincie Sichuan trof. Dit berichtte het staatspersbureau Xinhua dat de kracht van de beving aangaf als 7,8 op de schaal van Richter.

Naar schatting 900 schoolkinderen zijn door het puin van hun school bedolven. Premier Wen Jiabao noemde de beving een ramp. Hij bezoekt het getroffen gebied.

Het epicentrum was 90 kilometer van de provinciehoofdstad Chengdu verwijderd. Sichuan ligt in het zuiden van centraal China en telt naar schatting 90 miljoen inwoners. Ook in de aangrenzende provincie Gansu zijn slachtoffers gemeld.

Update 16.30 uur:
De aardbeving heeft duizenden mensenlevens geëist. Ook zijn er veel gewonden. Men vreest dat het dodental nog verder zal oplopen. In een enkel district van de provincie Sichuan, in het zuidwesten van China, zijn mogelijk tussen de 3000 en 5000 mensen omgekomen. Ook zijn daar alleen al zeker 10.000 gewonden.
 
Zes scholen, verschillende bedrijven, een chemische fabriek en een ziekenhuis zouden zijn ingestort door de beving, waarvan het epicentrum 92 kilometer van miljoenenstad Chengdu lag, de hoofdstad van Sichuan. Het is de hevigste aardbeving die het gebied in meer dan 30 jaar heeft getroffen.