Slachtoffers A73 gezin uit Helmond

De politie Gelderland-Zuid wil nog niets kwijt over de identiteit van de vier mensen die maandag om het leven kwamen bij een ernstig verkeersongeval op de A73. Volgens een politiewoordvoerder worden de namen niet voor vrijdag bekendgemaakt.

In dat kader gezien is het wat merkwaardig dat dagblad De Telegraaf de namen van de slachtoffers inclusief een foto gewoon op de voorpagina heeft staan. Het betreft volgens de krant de familie Klumpers uit Helmond. Vader en moeder Klumpers zaten in de auto met hun twee jonge kinderen. Een daarvan was de 8-jarige Casper die bij VV Bruheze in Helmond speelde, zo weet ook dagblad De Gelderlander te melden. Vader Henk was leider van het elftal. De club heeft alle jeugdtrainingen afgelast en gisteren een bijeenkomst in de kantine georganiseerd.

Uit sporenonderzoek en getuigeverklaringen is inmiddels vastgesteld dat de auto van het gezin met caravan achter een tankauto reed, waarvan de chauffeur, een 41-jarige vrouw uit het Limburgse Beek, remde voor langzaam rijdend verkeer. De chauffeur van de tweede vrachtwagen, een 31-jarige man uit het Duitse Werne die achter de auto met caravan reed, merkte het langzamere verkeer voor hem vermoedelijk te laat op en kon niet tijdig remmen. Door de botsing ontplofte waarschijnlijk een gasfles in de caravan. De Duitse chauffeur wordt mogelijk strafrechtelijk vervolgd.

De Telegraaf schrijft dat helpers die getuige waren van het ongeval, in de consternatie en rookontwikkeling de autoportieren van de Renault Kangoo niet open kregen omdat ze niet wisten dat het om schuifdeuren ging. Mogelijk was ook de rails van de schuifdeuren door de zware klap beschadigd geraakt waardoor de achterportieren ontzet raakte. Renault Nederland benadrukt echter dat de sloten vanzelf worden geopend zodra de airbags en gordelspanners bij een aanrijding geactiveerd worden.

Dat de politie de namen nog niet heeft vrijgegeven, komt doordat het Rampen Identificatie Team (RIT) aanzienlijk meer tijd nodig heeft om de identiteit vast te stellen van de zwaar verbrande slachtoffers. Het RIT kan alleen gebruikmaken van gebitsgegevens en DNA-materiaal. Met name het achterhalen en bekijken van het DNA kost tijd, aldus de politie.