Duitse 1-mei betogingen eindigen in rellen

Verscheidene 1-mei betogingen in Duitsland zijn gisteren in veldslagen geëindigd. Vooral de stad Hamburg was het toneel van gewelddadige botsingen tussen linkse betogers en de oproerpolitie. Het ging volgens de autoriteiten om de ergste rellen in jaren.

Volgens de Duitse zender ARD raakten meer dan twintig agenten gewond en zijn 250 relschoppers opgepakt. De autoriteiten hadden op voorhand een grote politiemacht van 2500 man op de been gebracht. Reden voor de voorzorgsmaatregel was een demonstratie van de neonazistische NPD op de Dag van de Arbeid.

Circa 3000 linkse tegendemonstranten staken 's middags auto's in brand, richtten barricades op en bekogelden de politie met stenen en flessen. Ook kwam het tot directe confrontaties met de rechtsextremisten. Bussen waarin de NPD'ers uit heel Duitsland naar de hanzenstad waren getrokken, werden beschadigd. Verscheidene journalisten zijn afgetuigd door neonazi's.

's Avonds was het opnieuw raak in Hamburg toen linkse jongeren agenten bekogelden met flessen en stenen. De politie zette opnieuw waterkanonnen in om de menigte uiteen te drijven.

In het Zuid-Duitse Neurenberg verzamelden zich circa 10.000 mensen die tegen een optocht van de NPD demonstreerden. Ondanks de gespannen situatie bleef het in de Beierse stad rustig.