Twee schepen gezonken, opvarenden gered

De Kustwacht heeft in de nacht van woensdag op donderdag vier opvarenden van een zinkend plezierjacht voor de kust van IJmuiden gered. Later in de vroege ochtend haalde de dienst drie opvarenden van een jacht 9 kilometer ten westen van Zandvoort. Beide schepen zonken na de reddingsactie en moeten volgens een woordvoerder van de Kustwacht als verloren worden beschouwd.

De eerste melding kwam rond 02.00 uur binnen bij het Kustwachtcentrum in Den Helder via een alarm van een noodradiobaken. Het bleek te gaan om een jacht dat zich 65 kilometer uit de kust bevond. Op het schip, dat water maakte, bevonden zich vier opvarenden. De Kustwacht rukte uit met een reddingsboot en een helikopter van de Koninklijke Marine. Een bemanningslid van de helikopter, die op het zinkende schip werd afgezet, heeft geprobeerd de vier mensen aan boord van het toestel te krijgen. Dit lukte niet door het slechte weer en de hoge golven.

Het lukte even later wel de opvarenden aan boord van de reddingsboot te krijgen. Het vaartuig nam het gehavende jacht op sleeptouw, maar het zonk korte tijd later. Volgens een zegsman van de Kustwacht is het goed mogelijk dat het jacht is geramd door een groot vrachtschip zonder dat het vrachtschip het zelf heeft gemerkt. Ook het jacht voor de kust van Zandvoort maakte water. De reddingsboten van Zandvoort en Katwijk rukten uit en een loodsboot in de buurt van het gehavende vaartuig schoot te hulp. De oorzaak van de lekkage is onduidelijk.
Submitter:  Bron: ANP