Belg gewond door ontplofte Vicks-zalf

Een 64-jarige man uit de Belgische grensplaats Lommel heeft zijn oog verbrand omdat Vicks Vaporub-zalf ontplofte bij het inhaleren. André Geboers had de zalf gepakt omdat hij verkouden was. Hij deed de zalf in een mok water en warmde die op in de magnetron.

Toen hij enkele seconden met een handdoek over zijn hoofd inhaleerde, ontplofte de zalf met een knal. De man kreeg brandwonden in zijn gezicht en zijn hoornvlies bleek volledig verbrand. "Mijn gezichtsvermogen aan het rechteroog bedraagt slechts 60 procent en helemaal goed komt het volgens de dokters niet meer", zei Geboers vandaag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

De zalf is volgens de Nederlandstalige bijsluiter bedoeld om te inhaleren. Maar de Belg ontdekte dat de Engelstalige gebruiksaanwijzing juist uitdrukkelijk afraadt om de zalf op te warmen. In de VS zijn er al meer ongelukken mee gebeurd. Geboers vraagt nu om duidelijkheid: "Als zoiets kan ontploffen, dan zou dat toch in koeienletters op het potje moeten staan, of niet?"