Karzai wil einde aan arrestaties Taliban

De Afghaanse president Hamid Karzai wil dat Amerikaanse militairen in Afghanistan niet langer mensen oppakken die worden verdacht van betrokkenheid bij de Taliban. Volgens Karzai worden de Taliban door arrestaties en mishandeling van terreurverdachten ontmoedigd zich over te geven.

Karzai uitte zijn kritiek op de Amerikanen in een vandaag gepubliceerd interview in The New York Times. Hij trok fel van leer tegen de wijze waarop de Amerikanen en Britten in Afghanistan de oorlog tegen de terreur voeren. Volgens de Afghaanse president richten de buitenlandse troepen zich te veel op het zoeken naar terroristen in Afghaanse dorpen. Karzai stelde dat de echte terreurdreiging komt uit de schuilplaatsen van de Taliban en het terreurnetwerk al-Qaeda in Pakistan.

Verder sprak Karzai zijn ongerustheid uit over het aantal burgerslachtoffers dat valt in de strijd tegen de terreur. De president wil dat alles wordt gedaan om meer burgerdoden te voorkomen.

Kritiek dat hij te weinig tegen corruptie doet, wees het staatshoofd van de hand. Karzai liet weten dat hij deze week nog een van gesjoemel verdachte functionaris heeft ontslagen en dat hij binnenkort meer medewerkers de wacht zal aanzeggen. Karzai wees erop dat zijn regering niet in staat is om corruptie helemaal te voorkomen, omdat Afghanistan nog altijd heeft te maken met een grote inkomensongelijkheid.