Topambtenaren mogen in dienstauto blijven rijden

Negen topambtenaren van de Belastingdienst mogen blijven rijden in een dienstauto met chauffeur. Staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) antwoordt maandag op Kamervragen dat 'bij de Belastingdienst op een afgewogen en efficiënte wijze gebruik wordt gemaakt van dienstauto's'. De kosten van het vervoer voor deze negen managers bedragen jaarlijks 940 duizend euro.

De PVV had Kamervragen gesteld. De partij vindt dat 'onverantwoord ruimhartig met belastinggeld wordt omgesprongen'. Ook de SP drong aan op herziening van 'deze praktijk'.

Volgens De Jager maken managers van de Belastingdienst gebruik van het openbaar vervoer, tenzij dat niet efficiënt is vanwege de tijd die het anders kost om ergens te komen of omdat locaties lastig te bereiken zijn.

De Jager benadrukt dat de Belastingdienst met het gebruik van dienstauto's 'in de pas loopt' met de rest van de rijksoverheid. Het is volgens hem gebruikelijk dat ambtenaren in vergelijkbare functies gebruik kunnen maken van een dienstauto met of zonder chauffeur. Het gaat daarbij onder meer om het topmanagement van alle ministeries en om andere functionarissen 'als die wijze van transport het meest effectief is en bijdraagt aan een goede functie-uitoefening'.