'Burger wil meer invloed via internet'

Vier op de vijf Nederlandse burgers willen via internet meepraten over gemeentebesluiten, zoals de aanleg van een hoofdweg. Evenveel Nederlanders zou gebruik willen maken van stemmen via internet bij landelijke, provinciale en gemeenteraadsverkiezingen. Zo luiden enkele conclusies in het onderzoek van Ernst & Young naar 'digitale democratie', die zondag bekend werden gemaakt.

Verder blijkt uit het rapport dat burgers vaker persoonlijk geïnformeerd willen worden via een brief of e-mail. Hierbij wordt als voorbeeld het plaatsen van een dakkapel door de buurman genoemd. Ambtenaren zouden zich hierin van andere burgers onderscheiden. Zij gaven in het onderzoek de voorkeur aan het traditionele bericht in de lokale krant of op de website.

Volgens Ernst & Young betekent het onderzoeksresultaat dat stemmen en inspraak via internet hoger op de politieke agenda moeten komen. Hierbij zou er wel voor gewaakt moeten worden dat de privacy niet in het geding komt. Een op de vijf burgers maakt zich zorgen over zijn privacy waar het digitaal contact tussen gemeente en burger betreft.

Voor het onderzoek werden drieduizend burgers en ambtenaren ondervraagd. Het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport wordt dinsdag tijdens de officiële opening van de beurs Overheid en ICT gepresenteerd.