Senegalese tieners lijden aan collectieve hysterie

Meer dan vijftig Senegalese schoolmeisjes hebben zich overgegeven aan collectieve hysterie en zijn in het ziekenhuis opgenomen. De meisjes schreeuwden en vielen flauw.

Het bizarre gedrag van de 53 meisjes en twee jongens maakte dat de brandweer de middelbare school vrijdag sloot. Het begon om 09.00 uur in een van de klaslokalen van de school Lamine Gueye in Dakar, zei schoolhoofd Adina Aidara. "Drie scholieren, allemaal meisjes, vielen op de grond. Hetzelfde fenomeen deed zich een half uur later tijdens de pauze voor... We belden de brandweer om de slachtoffers mee te nemen." Om 13.00 uur waren 55 scholieren naar het ziekenhuis gebracht.

Een 15-jarige scholiere die naar het ziekenhuis was gebracht zei dat ze aan het babbelen was met een vriendin. "Opeens kreeg ik zware hoofdpijn. Het deed zo'n pijn dat ik het uitschreeuwde. En toen viel ik flauw." Een ander tienermeisje zei: "Ik weet niet wat er gebeurde. Ik voelde me opeens als mijn voorhoofd zweette. Ik voelde mijn lichaam trillen. Ik schreeuwde het uit. Het was alsof er een kracht in mijn lichaam was die sterker was dan ik. Ik weet niet wat er daarna gebeurde."