De koekoek dreigt uit te sterven

De Europese koekoek wordt bedreigd met uitsterven. Als belangrijkste reden hiervoor wordt de opwarming van de aarde gezien. Doordat het steeds warmer wordt op aarde, keren veel vogels ook steeds vroeger terug vanuit Afrika naar Europa. Zodra de vogels terug zijn beginnen de beestjes met een nest bouwen en broeden.

De koekoek vormt een uitzondering op de meeste vogels. Dit beest keert pas in april terug als alle andere vogels - tegenwoordig - al lang uitgebroed zijn. Dit laatste gegeven is een tweede oorzaak van de achterutgang van het aantal koekoeken. De Europese soort broedt namelijk niet zelf hun eieren uit, maar dat laten zij over aan andere vogels. De eieren worden verdeeld over meerdere nesten, zodat het uitbroeden niet afhankelijk is van slechts één andere vogel. Dit zogenaamde 'broedparasitisme' lijkt dus nu tegen de koekoek te gaan werken.

Als de koekoek zijn overwintergedrag niet aanpast, is er niets te doen aan het feit dat hun aantal blijft afnemen. Dit zal uiteindelijk leiden tot het uitsterven van deze vogel.