Tweede Kamer debatteert over 'Fitna'

De Tweede Kamer houdt dinsdag een debat over 'Fitna'. De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben het debat aangevraagd, heeft Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vrijdag laten weten.

Het is voor het eerst dat de Kamer in debat gaat over de film, ook al heeft die politiek Den Haag weken in de greep heeft gehouden. Tot nu toe kwam de film hooguit zijdelings even aan de orde in debatten over andere onderwerpen. De coalitiepartijen willen dat premier Jan Peter Balkenende (CDA) en eventueel nog andere bewindslieden aan het debat meedoen.

Balkenende zei donderdagavond namens het kabinet dat hij betreurt dat Geert Wilders zijn antikoranfilm naar buiten heeft gebracht. De film is er op gericht om gevoelens te kwetsen, zei de premier. "In de film wordt de islam gelijkgesteld met het plegen van gruweldaden. Wij verwerpen deze voorstelling van zaken. Een overgroot deel van de moslims verwerpt extremisme en geweld. De slachtoffers zijn vaak ook moslims."

Politieke partijen reageerden donderdagavond nogal lauw op 'Fitna'. De PvdA zag 'niets nieuws', de VVD sprak van een 'gemiste kans' en de SP vindt dat Wilders generaliseert. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel noemde de film 'onnodig kwetsend'.