Starbucks is werknemers 100 miljoen schuldig

Een Amerikaanse rechter heeft de koffieketen Starbucks veroordeeld tot het terugbetalen van ruim 100 miljoen dollar aan (oud) werknemers in Californië. Het bedrijf heeft jarenlang winkelmanagers uit de fooienpot betaald. Volgens de rechter heeft Starbucks daarmee de wet overtreden.

De Californische wetgeving schrijft voor dat fooien aan werknemers moeten toekomen. Managers worden daar niet onder gerekend. Het is dan ook onrechtmatig dat ook managers profiteerden van de fooien. Het vonnis van de rechter luidde dat Starbucks 87 miljoen dollar aan fooien moet terugbetalen aan de werknemers en oud-werknemers. Bovenop het bedrag komt nog eens 19 miljoen dollar aan rente. Het bedrag van in totaal 106 miljoen dollar, moet worden verdeeld onder bijna 100.000 personen. Verder oordeelde de rechter dat managers ook in de toekomst nooit mogen delen in de fooien.

De koffieketen zegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Managers en bedrijfsleiders zijn evengoed werknemers en zij moeten gewoon kunnen meedelen in de fooien vindt Starbucks. De uitspraak wordt door het bedrijf als onlogisch en in strijd met de wet bestempeld.