Rechtbank torpedeert coffeeshopplan Maastricht

Icoon BinnenlandsDe langgekoesterde wens van de gemeente Maastricht om enkele coffeeshops te verplaatsen naar de rand van de stad is een halt toe geroepen. Het nabijgelegen Eijsden was evenals de Belgische gemeenten Voeren en Visé naar de rechter gestapt uit vrees voor overlast. De rechtbank in Maastricht stelde hen dinsdag in het gelijk.

Als voorbeelden van overlast noemt de rechtbank zogenoemde drugsrunners, verloedering, geluidsoverlast, rondzwervende personen, parkeeroverlast en hinderlijk gedrag. Ook zouden de coffeeshops een aanzuigende werking op langsfietsende scholieren hebben. De shops Mississippi, Smokey en De Smurf hadden ingestemd met een verhuizing.

De gemeente Maastricht is in haar besluit ten onrechte voorbij gegaan aan de belangen van de omliggende gemeenten, stelt de rechtbank. Ook zou de Limburgse hoofdstad onvoldoende hebben aangetoond dat de gewenste 'coffeecorner' een tijdelijke maatregel zou zijn. De rechtbank erkent dat op elkaar gestapelde coffeeshops maatschappelijke verloedering tot gevolg kunnen hebben en gevoelens van onveiligheid oproepen. Bouwvergunningen die al verstrekt waren zijn door de rechtbank geschorst. De gemeente Maastricht komt later in de middag met een reactie over de directe gevolgen.



Het voornemen van Maastricht om een 'wietboulevard' buiten het centrum te creëren dateert van eind 2005. In de zomer van 2006 kwam burgemeester Gerd Leers de buurgemeenten nog tegemoet door het 'plan coffeecorner' uit te stellen. Leers hoopt met het plan af te zijn van de overlast die wordt veroorzaakt door een deel van de 1,1 miljoen drugstoeristen die de stad jaarlijks bezoeken. Ook vanuit België klonk protest, omdat de overlast slechts verplaatst zou worden.

Overigens wekt de term wietboulevard volgens de gemeente ten onrechte het beeld dat er een rijtje coffeeshops aan de rand van de stad verrijst. De gemeente spreekt van coffeecorner omdat het plan voorziet in een of twee grote panden waarin de verschillende coffeeshops allemaal hun plek moeten vinden.