Sleutel ov-chipkaart gekraakt

Icoon Vervoer Twee Duitse onderzoekers hebben de sleutel van de ov-chipkaart gekraakt, waardoor het mogelijk is om reistegoed van de ov-chipkaart van andere passagiers te stelen. Eerder beweerde TNO dat dit risico niet bestaat.

De Duitsers Karsten Nohl en Henryk PlŲtz hebben in hun rapport beschreven hoe ze de sleutel tot de Mifare Classic chip achterhaald hebben. Deze chip wordt ook gebruikt in de ov-chipkaart. Met de methode kan informatie uit de chip gelezen, gekopieerd en gewijzigd worden.

Hierdoor is het mogelijk het tegoed van andere reizigers te stelen. Het zelf opwaarderen van de kaart is nog niet mogelijk, omdat vervoersbedrijven dit te makkelijk kunnen achterhalen. Nohl stelt dat dieven zich waarschijnlijk zullen richten op het stelen van informatie van andermans ov-chipkaart.

De ov-chipkaart moet op 1 januari 2009 officieel ingevoerd worden. Nu al wordt het op lokale basis gebruikt. Trans Link Systems, de fabrikant van de ov-chipkaart, gebruikte het rapport van TNO om invoering van de ov-chipkaart door te laten gaan. Nu blijkt dat rapport dus niet te kloppen.