Kaagman noemt kandidate 'zwarte muts'

Icoon Showbizz

Jerney Kaagman heeft voor een rel gezorgd door Idols-finaliste Nathalie een 'zwarte muts' te noemen. Er is aangifte tegen haar gedaan wegens discriminatie.

In het Radio 538-programma Gordon on Air vroeg Gordon aan Jerney wie er volgens haar uit Idols zou verdwijnen. Hierop antwoorde ze dat 'die zwarte muts er wel uit zou gaan'. Toen Gordon vervolgens vroeg of ze dat echt meende, bleef Jerney bij haar uitspraak. "Ja, ze is toch zwart, en het is een muts."

Ondanks excuses van Jerney Kaagman voor haar uitspraak over de donkere finalist, doet het Amsterdamse PvdA-gemeenteraadslid Jerry Straub toch aangifte wegens discriminatie.

Volgens het Buma-cultuurfonds, waarvan Kaagman voorzitter is, wordt het geheel nogal uit zijn verband getrokken. "Mevrouw Kaagman bedoelde het niet discriminerend. Op de vraag wie er uit Idols zal worden weggestemd bedoelde ze met 'die zwarte muts' het nephaar van Natalie dat eruit ziet als een zwarte muts", zegt een woordvoerder van het Buma-cultuurfonds.

Straub is woest over de in zijn ogen discriminerende uitlatingen van Kaagman. "Ik vind het niet kunnen dat een voorzitter van een cultuurfonds zo'n uitspraak doet", zegt Straub. De excuses van Kaagman accepteert hij, al vindt hij de verklaring over hoe 'zwarte muts' moet worden geïnterpreteerd onzin. "Ik word er weer boos over als ik hoor dat Buma haar uitspraken nu zo bagatelliseert."

Wie Idols zal winnen, wordt zaterdag duidelijk tijdens de finaleshow. De 26-jarige Nathalie neemt het op tegen de 24-jarige Nikki.
Met dank aan fokappel voor de submit.
Meer over Idols op Idols 4.

Submitter:  Bron: Telegraaf e.a.