Doodrijdster tasjesdief gearresteerd

Icoon JustitieDe politie heeft vanmiddag de 46-jarige Germaine C. aangehouden en ingesloten. Dit meldt haar advocaat Cees Korvinus. De vrouw wordt verdacht van het doodrijden van de 19-jarige tasjesdief Ali el B. in januari 2005 in Amsterdam-Oost. Op 5 februari verscheen zij niet in de rechtszaal voor de behandeling van haar strafzaak.

De rechtbank vindt de aanwezigheid van C. bij haar eigen proces van groot belang en droeg het Openbaar Ministerie op haar op te sporen en ervoor te zorgen dat zij bij hervatting van de zaak in de zaal zou zijn. Volgens Korvinus is C. zich door het bevel van de rechtbank "zeer opgejaagd" gaan voelen. Het proces wordt morgen voortgezet. Volgens de woordvoerder van het OM zal C. tot aan de zitting worden vastgehouden.

Korvinus noemt de arrestatie van C. "zeer dramatisch". "Het is schadelijk voor haar geestelijke gezondheid en onrechtmatig", zegt hij. In een brief die hij†vanmiddag naar officier van justitie S. Hoogerheide heeft gestuurd eist hij de onmiddellijke vrijlating van zijn cliŽnte. Daarna wil hij met C. overleggen ''of en zo ja onder welke condities zij bereid is ter terechtzitting vrijwillig te verschijnen.''

C. werd in januari 2005 van haar handtas beroofd terwijl zij in haar auto zat. De dieven gingen er op een scooter vandoor. C. zette achteruitrijdend de achtervolging in. De dieven kwamen ten val, waarna een van hen dodelijk bekneld raakte tussen C.'s auto en een boom. Het incident leidde tot onrust en beroering in Amsterdam-Oost.