Birgit Schuurman beste in taal van de straat

Icoon TelevisieBirgit Schuurman 'spit de takkie van de stratie'. Oftewel, ze spreekt de taal van de straat. Dit bewees ze zondagavond in het BNN-programma 'Groot Dictee der Nederlandse Straattaal' op Nederland 3, waar zij als winnares uit de bus kwam.

"Ik had wel verwacht dat ik hoog zou scoren", zei Schuurman na afloop. "Ik ben een groot fan van rapgroep The Opposites en vraag hun ook vaak wat hun teksten betekenen. Bovendien heb ik een periode gehad dat ik veel Surinaamse vriendjes had. Daar is kennelijk ook wat van blijven hangen."

Naast Schuurman deden dit jaar onder meer pianist Jan Vayne, schrijfster en columniste Susan Smit, BNN's radiopresentator Coen Swijnenberg en strafpleiter Theo Hiddema mee.

De presentatie was in handen van Sophie Hilbrand en Willy van The Opposites. De deskundige jury bestond dit jaar onder anderen uit Fernando Halman en Zarayda Groenhart, van het BNN urban-programma URBNN. De winnares van vorig jaar, hockeyster Fatima Moreira de Melo, gaf de wisseltrofee (de Straattaal Championshipbelt), per videoboodschap door aan verse taalwinnares.

Het Dictee werd dit jaar voorgelezen door straattaalexpert en rapper Willy. Daarnaast onderwierp Hilbrand de prominenten aan een pittige kennisquiz. Aan de hand van in straattaal gesproken filmpjes kregen de kandidaten verschillende quizvragen voorgelegd.

Ook kwam zanger Wolter Kroes langs. Hij kwam met een speciale vertolking van het nummer 'Ik heb de hele nacht liggen dromen' of in dit geval 'Heb de hele nittie liggen spacen'.