Oude auto's en busjes in A'dam niet welkom

Icoon FileDe Amsterdamse PvdA-wethouder van Verkeer Tjeerd Herrema wil oude voertuigen uit de binnenstad gaan weren. Eerder deze maand werd al bekend dat hij alle auto's die vóór 1992 zijn gebouwd de toegang tot het centrum wil ontzeggen. Maar nu blijkt dat hij ook alle bestelbusjes die de lucht meer vervuilen dan is toegestaan volgens de Europese normen uit 1999, wil weren.

Dat betekent dat deze busjes, van 8 jaar en ouder, niet meer binnen de ring A10 mogen komen. De bestelbusjes zullen onder de 'milieuzone' gaan vallen die al vanaf oktober dit jaar voor vrachtwagens van kracht wordt en waarover afspraken zijn gemaakt met het bedrijfsleven.

Een woordvoerder van de auto-importeurs en -fabrikanten spreekt van een 'vergaande maatregel'. ''''Alleen hele nieuwe bestelbusjes en vrachtwagens kunnen straks Amsterdam in.'' Het voornemen om ook dieselauto's zonder roetfilter de toegang te ontzeggen, zou zelfs gloednieuwe voertuigen kunnen treffen.

In een conceptplan van de wethouder staat te lezen dat hij beducht is voor verzet vanuit de bevolking. ''Bij gebrekkige communicatie kunnen de maatregelen worden gezien als autootje pesten'', waarschuwt de hoofdstedelijke PvdA-bewindsman.