Hezbollah dreigt Israël met 'open oorlog'

Icoon OorlogDe leider van de Libanese beweging Hezbollah heeft Israël gedreigd met een ''open oorlog''. Hassan Nasrallah deed dat donderdag tijdens de begrafenis van de militaire topcommandant van zijn partij. Imad Moughniyah kwam dinsdag in Damascus om door een autobom en volgens Nasrallah zat Israël hierachter.

''Zionisten, als jullie dit type van open oorlog willen, laat de wereld het dan horen: laat het dan een open oorlog zijn'', zei Nasrallah. De Israëlische regering heeft haar ambassades en andere instanties in het buitenland in verhoogde staat van paraatheid gebracht en de militaire aanwezigheid langs de grens met Libanon versterkt. Israël ontkent verantwoordelijk te zijn voor de dood van Moughniyah.

Enkele tienduizenden mensen waren komen opdagen voor de begrafenis van Moughniyah. Onder de aanwezigen was ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki. De toespraak van Nasrallah was van tevoren opgenomen. Hij houdt zich schuil sinds de 34 dagen durende oorlog tussen Israël en Hezbollah in de zomer van 2006.

In een regenachtig Beiroet waren strenge veiligheidsmaatregelen van kracht, omdat naast de pro-Syrische Hezbollah ook de prowesterse partijen een grote bijeenkomst hadden. Zij herdachten de dood van oud-premier Rafik al-Hariri. Die kwam precies drie jaar geleden bij een aanslag om het leven. De bijeenkomst op het Martelaarsplein trok vele tienduizenden mensen. Het kwam niet tot ongeregeldheden.