Opengeritst dood hondje wordt kat

Icoon KunstSpeciaal voor huishoudens die op de ene dag hun interieur willen opvrolijken met een snoezig hondje, maar de andere dag alweer zijn uitgekeken op dat harige, lelijke, stinkende en aandachtsgeile beest is er nu de Popple. Dit is een multianimaal beest, dat in enkele handbewegingen is te veranderen van een hond in een kat. En andersom.

Bedenker van de Popple is kunstenares ‘Tinkebell’ - schuilnaam van Katinka Simonse. Met haar hondkat (of kathond) vraagt zij aandacht voor de manier waarop mensen met hun huisdieren omgaan: als consumptieartikelen. Op cynische toon vertelt ze: "De ene dag wil men een kat, de andere dag liever een hond. Met mijn werk heb je allebei in één, en keuzevrijheid".

De Popple is gemaakt van honden- en kattenhuid van verkeersslachtoffers en is, als onderdeel van de bredere serie 'baby bunnies', te bewonderen op de kunstbeurs Art Rotterdam. Tinkebell heeft vaker aandacht willen vestigen op wat zij ‘de maakbaarheid van dieren’ noemt. Zo heeft zij ooit in een etalage een opgezette Deense dog geplaatst, die met uitgestoken tong naar voorbijgangers grijnsde. Ook was het haar idee om in een Amsterdamse galerie honderd hamsters rond te laten rennen in speciale ballen. Na een aanklacht van de dierenbescherming, werden zij en de galeriehouder aangehouden.

Voor foto's van de Popple kun je hier terecht.