Compensatie CO2-uitstoot blijkt nep

Icoon Binnenlands Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de compensatie die betaald wordt voor vliegreizen anders wordt geïnvesteerd dan wat men de klanten voorhoudt. In Limburg zou een speciaal klimaatbos zijn geplant, maar dit bos blijkt voor andere doeleinden te worden gebruikt.

Trees for Travel, het compensatiebedrijf achter het Broekheiderbos in Limburg, zegt dat het wel bedoeld is voor extra CO2-opslag en dat het binnenkort wordt uitgebreid. Al in 1998 is dit bos aangewezen voor de aanplant van robiniabomen voor de productie van Nederlands hardhout. Daardoor kan het bos niet worden aangemerkt als klimaatcompenserend.

Een andere organisatie, De Klimaat Neutraal Groep, kocht in 2007 de klimaatrechten van ontwikkelingsprojecten, waarvan sommigen al voor honderd procent gefinancierd waren. Beide bedrijven hebben de informatie op hun website gewijzigd, nadat de Volkskrant vragen stelde over het nut van de investeringen in dergelijke projecten.

Een investering in een project wordt pas als compenserend gezien als het project zonder de investering niet kan worden uitgevoerd. Dit is precies de reden waarom veel compensatieprojecten nep zijn; vaak is een project al volledig gefinancierd en levert de compensatie die je betaalt (eigenlijk koop je klimaatkrediet) geen extra klimaatwinst op. Het Wereldnatuurfonds heeft onderzocht dat 40% van de projecten niet aan de eisen voldoet.

Milieudefensie wil dat bedrijven zich terugtrekken als de toegevoegde waarde van een compensatieproject niet vaststaat. "De criteria moeten flink worden aangescherpt als de bedrijven hun geloofwaardigheid willen behouden".