Anti-islamprotest op de Dam kalm verlopen

Icoon BinnenlandsDe demonstratie die de actiegroep Stop Islamisering van Europa (SIOE) vanmiddag hield op de Dam in de hoofdstad, trok maar weinig deelnemers. Zo'n veertig mensen maakten kenbaar dat ze tegen de sharia en de bouw van moskeeën zijn. SIOE had gerekend op een opkomst van circa 300 man.

De betogers droegen borden mee met teksten als 'No racism, no islam'. Het protest is volgens de politie rustig verlopen.

Er waren ook tegendemonstranten aanwezig van een groepering die zich 'Stop de hetze tegen moslims' noemt. Op de linkse actiesite Indymedia was deze week tot een tegenprotest opgeroepen. Volgens hen zijn de anti-islam demonstranten een ''bizar samenraapsel van libertairen, extreem-rechtsen, nationalisten en opportunisten.' De SIOE doet volgens de tegenstanders niks anders ''dan oude vooroordelen en racistische onderbuikgevoelens mee laten liften op de opgelaaide mediahype over de islam.''

De politie was alert op een mogelijke botsing tussen voor- en tegenbetogers. Zo stonden er twaalf ME-wagens en politie-agenten te paard paraat. Zij hoefden echter niet in te grijpen.

Een demonstratie die de anti-islamitische actiegroep vorig jaar in Brussel wilde houden, werd indertijd verboden. De burgemeester van die stad was bang voor mogelijke incidenten tussen de betogers en de plaatselijke allochtone bevolking. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen deelde die vrees niet.