Politie staakt landelijk, voetbal gaat door

Icoon VoetbalDe eredivisiewedstrijden Ajax - FC Utrecht en FC Groningen - NEC gaan woensdagavond door ondanks de landelijke politiestaking. Gedurende de dag leggen stakers in alle politieregio's het werk enkele uren neer uit protest tegen het cao-beleid van Minister Guusje ter Horst.

Actievoerende agenten delen voor de wedstrijden buiten de Arena flyers aan het publiek uit. Daarin leggen ze uit waarom ze een cao-conflict hebben met de minister van Binnenlandse Zaken. Stakers bij stadion Euroborg in Groningen doen daar ongeveer hetzelfde.

De actievoerders bij de wedstrijden zijn veelal in burger. Agenten die voor de veiligheid worden ingezet, zijn gewoon in uniform gekleed en aan het werk, legde ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp maandag uit. Actievoerders van de politie Kennemerland voegen zich bij hun collega's van de politie Amsterdam. In Groningen voeren politiemensen actie met medestanders uit de regio Drenthe.

De politiebonden overleggen met de Ajax-directie hoe de actievoerende agenten aan het begin van de wedstrijd de Arena in kunnen. Binnen het stadion wordt geen actie gevoerd.

In de meeste regio's leggen leden van de vakbonden NPB, ACP, ANPV, VMHP het werk voor een uur of vier neer. In onder meer Drenthe, Limburg-Zuid, Noord en Oost-Gelderland en Zuid-Holland Zuid staakt de politie een paar uur langer.

In vrijwel alle gevallen zijn de politiebureaus tijdens de werkonderbrekingen gesloten voor het publiek. Wie aangifte wil doen, moet wachten. De noodhulp blijft overal gegarandeerd, benadrukken de vakbonden.

Voor meer (voetbal)nieuws kijk je op FOK!Sport!