Rechts-extremisten 'Uitgeest' veroordeeld

Icoon JustitieDe Haarlemse politierechter heeft gisteren zeven lieden uit het neo-nazistische kamp veroordeeld voor hun aandeel in de vechtpartij tussen extreemrechts en antifascisten die op 3 februari van het vorige jaar uitbrak in Uitgeest. Zes van hen kregen werkstraffen opgelegd, soms in combinatie met een voorwaardelijke celstraf.

Eén moet daadwerkelijk de gevangenis in. Deze 22-jarige persoon kreeg drie maanden cel. Een achtste verdachte werd vrijgesproken. Officier van justitie R. Hagemeier had straffen tot vijf maanden cel tegen de groep geëist.

De vechtpartij in Uitgeest brak indertijd uit toen leden van de extreemrechtse groepering Blood and Honour Nederland de wacht hielden bij een vergadering van de Nationalistische Volksbeweging (NVB). Ze sloegen naar verluidt met knuppels, boksbeugels en ploertendoders in op zo'n honderd actievoerders van de Antifascistische Aktie (AFA) die de vergadering wilden verstoren. De verdediging van de verdachten zegt echter dat de antifascisten wapens bij zich hadden.

De verdediging laakte verder het feit dat van de linkse demonstranten niemand is aangehouden. De leden van Blood and Honour beriepen zich gisteren op zelfverdediging, omdat de antifascisten in hoog tempo het clubgebouw naderden. Daarin bevonden zich ook vrouwen, kinderen en ouderen.

In totaal zouden gisteren tegen 17 leden van de ordedienst van de NVB straffen worden uitgesproken. De zaak tegen negen van hen werd echter tot nader order verdaagd vanwege de getuigenis van een voorbijganger. Die zei dat zowel extreem-rechts als de antifascisten uit waren op een confrontatie, alhoewel volgens hem de eerste groep wel het agressiefst was. Er zullen nog andere getuigen worden gehoord.