Ministeriële brief over Koranfilm Wilders

Icoon Politiek Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft alle burgemeesters opgeroepen ''extra alert'' te zijn op spanningen die kunnen ontstaan door de Koranfilm van Geert Wilders. Ze deed dat in een brief.

De brief werd eind november al verstuurd, nadat de plannen van de PVV-leider in de openbaarheid waren gekomen.

De aankondiging van Wilders ''zou kunnen leiden tot onrust in de samenleving en spanning tussen bevolkingsgroepen'', waarschuwt de minister. ''U als bestuurder zult daar als eerste de tekenen van merken. Dat is waarom ik u wil vragen om in uw contacten met uw burgers en in het bijzonder de moslimgemeenschap extra alert te zijn.''

Wilders wil met zijn film laten zien dat de Koran, het voor moslims heilige geschrift, een fascistisch boek is dat mensen nog altijd inspireert tot geweld. Ter Horst en haar collega Ernst Hirsch Ballin van Justitie hebben begin november een gesprek gehad met Wilders over de filmplannen. Ze hebben hem daarin gewezen op de risico's ervan voor hemzelf, maar ook op mogelijke repercussies die de film kan hebben in binnen- en buitenland.

''Het kabinet kent de film nog niet maar de toelichting door de heer Wilders zelf heeft tot de in het gesprek verwoorde zorgen geleid. Deze zorgen zijn gedeeld met de heer Wilders'', schrijft Ter Horst aan de burgemeesters. Eerder verwierp het kabinet het voorstel van de PVV-fractieleider om de Koran te verbieden in Nederland.

Update 19.56 uur
Een groep ministers komt sinds geruime tijd regelmatig bijeen om te spreken over de mogelijke gevolgen van de Koranfilm. Dat hebben ingewijden vanavond gezegd. Volgens de bronnen houden de ministers rekening met alle mogelijke gevolgen van de film en bekijken ze welke maatregelen getroffen kunnen worden. Ze hebben ook contacten met de moslimwereld.

Zo voerden de ministers gisteravond overleg over de mogelijke consequenties van de Koranfilm. Tijdens de bijeenkomst waren onder meer de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie, Buitenlandse Zaken en Algemene Zaken vertegenwoordigd. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra was aanwezig.

Tegenover de buitenwereld is het overleg tot dusver geheim gehouden, omdat publiciteit ''de zaak niet dient'', aldus een betrokkene.

Het kabinet is bang dat de film zal leiden tot rellen, vlagverbrandingen en handelsboycots. Er zijn zelfs al maatregelen genomen om de snelle evacuatie van Nederlanders uit moslimlanden mogelijk te maken, meldt RTL-correspondent Conny Mus vanuit het Midden-Oosten.'Zorgen gedeeld met de heer Wilders'