Talpa-vloek op RTL: Fons op straat

Icoon TelevisieRTL zag het helemaal zitten vorig jaar, de hele inboedel overnemen van 10/Talpa waar een vloek op leek te rusten omdat geen hond keek. Met de overname hebben ze de vloek echter meegekregen want de oude #1 uit tv-land heeft nu zelf slechte kijkcijfers. Algemeen directeur Fons van Westerloo staat naar verluidt al op straat. Vriend en collega Bart in 't Hout, die programmadirecteur is, zit ziek thuis.

De vier zenders, RTL 4, 5, 7 en 8, trekken steeds minder kijkers, ondanks eerdere successen rond Idols, Wendy van Dijk en diverse reallifesoaps. Idols wordt met 1 miljoen kijkers gezien als flop. Paul de Leeuw trekt op zaterdag 2 miljoen kijkers en 'Boer zoekt Vrouw' zelfs 3,5 miljoen. De publieke omroepen hebben op tijd doorgehad dat hervorming noodzakelijk was. De grote RTL-bazen willen dan ook Ton F. van Dijk als opvolger van Van Westerloo. Van Dijk is verantwoordelijk voor het succes van Nederland 1.

Van Westerloo beloofde adverteerders vorig jaar met de overname van Talpa/10 een marktaandeel van 35 procent. Dat werd er krap aan 31 procent. Dat staat gelijk aan een omzetverlies van 40 miljoen euro. Eerder werd al bekend dat diverse RTL-sterren ook geen nieuw vast contract kregen.

Update 16.06 uur
Zojuist werd bekend dat van Westerloo inderdaad opgestapt is. Zijn opvolger zal Bert Habets zijn die op dit moment financieel directeur is. Van Westerloo heeft wel aangegeven betrokken te blijven bij het bedrijf, hetzij dan als adviseur. Van Westerloo is op dit moment vier jaar in dienst als RTL-directeur.