Cel en tbs geëist voor dodelijke overval

Icoon JustitieTegen twee uit de Dominicaanse republiek afkomstige jonge mannen is vanmiddag 10 en 12 jaar cel geëist plus tbs met dwangverpleging. Justitie houdt de 18-jarige Elvis D. en de 19-jarige Cesar P. verantwoordelijk voor de dood van de Rotterdamse banketbakker Albert de Heer.

De 69-jarige bakker werd in de ochtend van 21 februari 2007 door het duo overvallen. Ze deden dat om hem van geld en zijn auto te beroven. Ze schopten en sloegen de bejaarde bakker, bonden zijn handen en voeten vast, propten een doek in zijn mond en sloten hem op in de meterkast. De Heer overleefde het niet. Uiteindelijk was de buit 750 euro.

De rechtszaak diende de afgelopen dagen in Rotterdam. Tijdens de zaak werd duidelijk dat vooral Cesar P. veel meer gewelddadige roofovervallen op zijn naam heeft staan. In totaal stond hij voor maar liefst twaalf criminele feiten terecht. De werkloze Rotterdammer zwierf geregeld door de stad op zoek naar ''gemakkelijke'' slachtoffers, bij voorkeur dronken mensen. Af en toe 'huurde' hij de forsgebouwde Elvis D. in, die de slachtoffers dan vasthield.

Het duurde even voordat Justitie de mannen had weten te traceren. In de tussentijd hadden ze zich weer schuldig gemaakt aan andere inbraken en berovingen.

Dominicanen kunnen redelijk makkelijk naar Nederland komen. Ze gaan eerst naar de Nederlandse Antillen en trouwen daar met een Nederlandse-Antilliaan, zodat ze ongestoord naar Nederland kunnen afreizen. Leefbaar Rotterdam stelde problemen met die groep vorig jaar nog aan de orde in de gemeenteraad.


Camera spotte de verdachten