OM dagvaardt 17 neonazi's

Icoon JustitieOp 16 januari zullen voor de rechtbank in Haarlem 17 lieden terechtstaan uit het neo-nazistische kamp. Ze moeten zich verantwoorden voor de vechtpartij tussen extreemrechts en antifascisten die op 3 februari van het vorige jaar uitbrak in Uitgeest. De verdachten staan terecht wegens openlijk geweld jegens personen. De rechtbank heeft bijna een hele dag uitgetrokken voor de behandeling van de strafzaken.

De verdachten zijn afkomstig uit Alkmaar, Heerhugowaard, Sint Pancras, Heiloo, Castricum, Schagen, IJmuiden, Zwanenburg, Terneuzen, Hilversum, Hoogerheide en Sluiskil. Een persoon uit Hoogerheide moet voor verboden wapenbezit (ploertendoder) voor de rechter verschijnen.

De vechtpartij in Uitgeest brak indertijd uit toen leden van de extreemrechtse groepering Blood and Honour Nederland de wacht hielden bij een vergadering van de Nationalistische Volksbeweging (NVB). Ze sloegen naar verluidt met knuppels, boksbeugels en ploertendoders in op zo'n honderd actievoerders van de Antifascistische Aktie (AFA) die de vergadering wilden verstoren.

Twee van hen, Marcel D. uit Zwanenburg en Erik de G. uit IJmuiden, schakelden onlangs een advocaat in om hun foto's van internet af te krijgen, die indertijd van de knokpartij waren gemaakt. Tot nog toe zonder succes.

Het Openbaar Ministerie zal geen antifascisten vervolgen met wie de neonazi's slaags raakten. ''Er zijn geen verdachten van de linker groepering aangehouden'', verklaart een woordvoerster van het OM.