Willem Holleeder veroordeeld tot 9 jaar cel

Icoon JustitieDe rechtbank uit Haarlem heeft Willem Holleeder vanmiddag veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. Hij krijgt die straf voor het afpersen van drie zakenmensen, het leiding geven aan een criminele organisatie, het witwassen van crimineel geld en het plegen van mishandelingen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder twaalf jaar gevangenisstraf tegen Holleeder, omdat de Heineken-ontvoerder met telkens wisselende groepjes vermogende zakenlieden zou hebben afgeperst, onder wie de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Van de acht medeverdachten werden er vijf veroordeeld. Zij kregen straffen variërend van twee jaar en negen maanden cel tot 240 uur dienstverlening voor de ex-vriendin van Holleeder.

De advocaten van de verdachten hebben in hun pleidooien onder meer grote vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de vele getuigen die in het drie jaar durende vooronderzoek verklaringen hebben afgelegd. Veel van hen hebben hun verklaringen gebaseerd op wat zij van Endstra hebben gehoord, waardoor ook aan hun betrouwbaarheid getwijfeld moet worden, menen de strafpleiters.

De rechtbank vindt echter dat het OM voldoende betrouwbare verklaringen heeft opgevoerd om tot de gedane veroordelingen te komen. Een belangrijke verklaring was die van Maria Houtman, de weduwe van de in november 2005 geliquideerde Kees Houtman. Deze man was naast Endstra een van de andere afpersingsslachtoffers van Holleeder.