8 maanden cel voor doodslaan scholier

De 18-jarige Pepijn V. uit Alkmaar is vandaag door de Alkmaarse rechtbank veroordeeld tot 12 maanden jeugddetentie, waarvan 4 voorwaardelijk. Omdat Pepijn al 8 maanden in voorarrest zat, komt hij meteen vrij. Wel wordt hij onder toezicht geplaatst van bureau jeugdzorg.

Tegen V. was een week geleden een soortgelijke straf geëist wegens het doodslaan van de 16-jarige Gerd Nan van Wijk uit Heerhugowaard (foto links).

De indertijd 17-jarige Pepijn sloeg op 23 april het slachtoffer een aantal keren hard op de slaap op het schoolplein van het Jan Arentsz College in Alkmaar. Gerd Nan overleed later in een ziekenhuis.

Net als de officier van justitie acht de rechtbank de primair tenlastegelegde doodslag en de subsidiair tenlastegelegde zware mishandeling met de dood als gevolg niet bewezen. Pepijn is dan ook veroordeeld voor het meer subsidiair tenlastegelegde: mishandeling met de dood tot gevolg.

De rechtbank is van mening dat de veroordeelde met zijn agressieve daad de nabestaanden onherstelbaar en onbeschrijflijk leed heeft toegebracht. Verder neemt de rechtbank in aanmerking dat het feit plaatsvond op het schoolplein van een middelbare school op klaarlichte dag, in aanwezigheid van scholieren, waaronder vrienden van Gerd Nan. Mede hierdoor heeft het feit een enorme schok in de maatschappij teweeggebracht.

Tranen
Bij de rechtbank heerste onder de nabestaanden van Gerd Nan, diens vrienden en voormalige schoolgenoten grote verslagenheid over het in hun ogen onterecht lage vonnis. Ze waren in grote getale vandaag naar de rechtbank gekomen om het vonnis aan te horen.

De rechtszaal was echter te klein voor de grote belangstelling. Daarom was er een extra ruimte met een scherm ingericht. Na de uitspraak lieten een aantal aanwezigen uit boosheid hun tranen rijkelijk vloeien.

De ouders van Gerd Nan gaven geen verklaring af. Zij laten later op de dag een persverklaring door hun advocaat voorlezen.

-
Link: De uitspraak van de Alkmaarse jeugdrechter.Pepijn V.