Brits leger 'verliest' bataljon per jaar aan drugs

Icoon OpmerkelijkHonderden Britse militairen worden per jaar ontslagen nadat zij zijn betrapt onder de invloed van drugs, blijkt uit intern onderzoek.

Het Britse leger verliest per jaar het equivalent van een bataljon als gevolg van drugsgebruik onder militairen.De verliezen zijn zwaarder dan het aantal doden en ernstig gewonden in Irak en Afghanistan.

Het aantal militairen dat wordt gepakt en onder invloed verkeert van cocaïne is verviervoudigd. Het totaal aantal militairen dat in 2006 werd gepakt wegens het gebruik van verboden middelen staat op 769. Dat was iets lager dan het jaar ervoor toen 795 personen voor de bijl gingen, maar ruim meer dan in 2003 toen er 520 werden gesnapt.

Het gebruik van verboden middelen leidt tot ontslag. Het Britse ministerie van Defensie wil niet spreken van een enorme toename in het gebruik van drugs maar geeft wel toe dat er meer militairen positief zijn bevonden. Het wordt ogenschijnlijk niet als probleem beschouwd. Het percentage tests dat positief uitviel lag de afgelopen vier jaar op gemiddeld 0,77. In andere civiele beroepen was het bijna 10 procent, aldus een zegsman.